De kunst van het loslaten

De ziel van het moment vangen als een vorm van live muziek registratie. Schilderen vanuit het moment, zonder doel, zonder plan. Voortdurend alert op het onverwachte. Op zoek naar de balans tussen rauwe energie van de “ongecontroleerd” geplaatste kwast en rust van composite. Zo werk ik het liefst.

Het is niet altijd even makkelijk om in deze flow te geraken. De gedachte meldt zich namelijk voortdurend tijdens het process. Waar de onderbuik beslissingen maakt in een split second, gaat het hoofd rationaliseren. Dit resulteert veelal in een poldermodel schilderij. Een allegaartje weloverwogen keuzes, die de toevalligheid en de schoonheid van de rauwe kwast te niet doet. Een schilderij verandert van puur en onbevangen naar gecontroleerd beheerst.

Hoe langer het duurt om een schilderij te maken, hoe groter de kans dat ratio zich er mee gaat bemoeien. De collectie bevat dan ook schilderijen te over, waarbij de ratio zich heeft doen laten gelden. Toch, wanneer ik een editor’s cut zou maken, zou deze volledig bestaan uit primaire schilderijen. Kun jij ze aanwijzen?

Contact

Ben je geïnteresseerd in één van mijn schilderijen of heb je een andere vraag?
Neem dan contact met me op via +31 6 11 624 272 of stuur een e-mail naar info@richardjansen.net